четвъртък, 5 април 2012 г.

Как правилно да изберем добър адвокат?

Често реалността ни задава въпроса: Къде да намерим добър, опитен адвокат, който да е професионалист в своята област? За съжаление този въпрос възниква почти винаги, когато човек вече и попаднал в беда и има съвсем малко време за да отговори на този въпрос, който е с особена тежест когато става въпрос за наказателно производство. В настоящата статия ще се постараем да отговорим на въпросите къде, как и какъв адвокат да изберем и какво категорично не трябва да правим.

Отношенията между клиент и адвокат са на първо място отношения на доверие. И докато за повечето стоки и услуги е ясно какво искаш и как да го получиш при проблемите от юридическо естество това далеч не е така.  Клиентът не може да бъде сигурен в това дали даден адвокат ще реши неговия проблем. При това ако нещата вземат негативна посока е много трудно да се прецени какво е довело до нея – некомпетентността на конкретния адвокат  или практическата невъзможност да се разреши самата ситуация. Най-важното в случая е, че грешките на адвоката не могат да се поправят в бъдеще. Пропуснатите срокове или бездействието по вина на адвокат не са основание за оправдаване на неговия клиент.

 Но да се върнем на въпроса къде да намерим качествен адвокат. На първо място потърсете сред своите познати, които преди това са ползвали услугите на даден юрист. На рекламите не следва да се доверявате повече, отколкото на живите хора, които познаваш и на които имаш доверие. Репутацията на адвокатите е един от основните стимули и цели в тяхната работа. Успешният  и добър адвокат винаги се интересува на първо място от своята репутация. Тя е гаранцията за неговата добросъвестност и професионализъм. За адвокатите с особена сила зависи поговорката, че през половината си живот човек работи за името си, а останалата половина то работи за него. За това и на първо място за добър юрист попитайте в най-близкото си обкръжение.

Ако обаче близките не Ви помогнат при избор на адвокат трябва да се обърнете към рекламата. Задължително разговаряйте с няколко юриста. Преди да направите своя избор се поинтересувайте за стажа на адвоката, неговата специализация и какво е мнението му по вашия проблем. Професионалния адвокат няма да ви откаже юридическа консултация по вашия казус, ще разкаже и за себе си, за успехите и неуспехите си. Повече данни за конкретния адвокат можете да намерите във форумите, официалните справочници и решенията по дела публикувани в интернет на страниците на съдилищата.

Когато се поинтересувате от неговото становище по Вашия случай имайте предвид, че истинския професионалист никога няма да ви обещае гарантиран успех, просто защото знае, че много фактори влияещи на процеса са извън неговите възможности. Не се доверявайте и на адвокат, който Ви е препоръчан от разследващ орган, или такъв свързан със съдията. Предположението, че такива адвокати могат да се договорят с „правилните” хора почти никога не се оправдават, а рискът подобен адвокат да защитава „чужди” интереси е значителен и често срещан в практиката.

За това и отговорът на въпросите къде, как и кой адвокат да изберем е сред първите проблеми които трябва да решим, за да получим качествена юридическа помощ. От това колко правилно сме избрали юристът, който ще ни защитава зависи в голяма степен и това дали проблемът ще се развие в положителна или отрицателна за нас посока.

Няма коментари:

Публикуване на коментар